Hrady.cz
Ocelodřevěná rozhledna v podobě jehlanu s kamennou vstupní místností na okraji Českého ráje byla zpřístupněna veřejnosti po čtyřech letech odkladů dne 28. února 2017. Plošina ve výši 35 m poskytuje výhled na Český ráj, Ještěd, Ralsko, Bezděz i Krkonoše.
Rozhledna Čížovka
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Rozhledna Čížovka nese pojmenování podle osady asi s 15 obyvateli, která leží 0,5 km severně od ní. Osada i rozhledna leží na katastrálním území Malobratřice, což je ves ležící asi 1 km jižně. Oba sídelní celky jsou místními částmi obce Kněžmost stejně jako 13 dalších. Leží východně od centra obce. K rozhledně se lze snadno dostat ze silnice II/268 odbočkou mezi obcemi Kněžmost a Přepeře k severu přes Malobratřice. Odbočka představuje asi 1,5 km. Kolem rozhledny zatím neprochází žádná turisticky značená stezka.
10.3. 2017

historie

Rozhledna ve tvaru elegantního ocelodřevěného jehlanu o výšce 39,4 m na čtvercové základně o straně 8,6 m a s kamennou vstupní místností byla budována od srpna 2012 do června 2013 podle projektu Atelieru Tsunami s.r.o. Stavba však tehdy nebyla dokončena v důsledku sporu mezi investorem a vlastníkem pozemku, v důsledku insolvence stavební firmy a také změny legislativy. Stavba byla totiž vybudována Středočeským krajem na soukromém pozemku, což

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 9.3. 2017

věž