Hrady.cz
Renesanční kamenný most byl postaven pravděpodobně v 16. století. Most se třemi oblouky o délce 32 m, který je chráněný jako kulturní památka ČR, na jaře r. 2012 zle poškodily ledové kry. Po stržení nestabilního zdiva byla postavena provizorní lávka pro pěší, rekonstrukce je naplánovaná na r. 2013.
Gotický most v Ronově
Most přes Sázavu, který pamatuje už husitské války, se nachází v obci Ronov nad Sázavou, asi 3 km od Přibyslavi na Vysočině.
21.12. 2002

historie

Renesanční kamenný most přes řeku Sázavu byl postaven pravděpodobně v 16. století. Patří mezi 10 nejstarších mostů v Čechách. Má tři oblouky a je dlouhý 32 m, dva pilíře mostu jsou na návodní straně zahrocené a slouží jako ledolamy. Je chráněn jako kulturní památka. Podle legendy přes něj přejížděl Jan Žižka. Most poničily ledové kry v březnu roku 2012 do té míry, že z obav před zhroucením byl most uzavřen. V dubnu most navíc poškodil traktor

E. Horáková podle Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Dušan Josef, Libri 2002; http://havlickobrodsky.denik.cz; iDnes.cz, 9.11. 2012

popis

Památný most ze 16. století poničily v roce 2012 ledové kry, těžký traktor i přívalové deště. Rekonstrukce byla nutná – jednak vzhledem k historické hodnotě mostu (patří mezi deset nejstarších zachovaných mostů v naší republice), jednak z důvodu účelové komunikace, vedoucí přes most. Plánovaná rekonstrukce se neustále oddalovala. Dvěma odborům se nedařilo shodnout na výšce kamenného zábradlí. Odbor rozvoje trval na šedesáti centimetrech podle

Rodochrozit podle informací kamarádů, místních obyvatel a z denního tisku, 18.2. 2014

most