Hrady.cz
Románský kostel s kostnicí zde měly vzniknout již někdy po pol. 12. stol. V 13. stol. došlo ke gotické přestavbě. Současnou podobu kostel získal v l. 1740-1754 při barokní přestavbě. Částečně se dochovaly fresky z 14. stol. Nejstarší stavbou je samostatně stojící věž kostnice z l. 1150-1160.
© Luděk Vláčil 08/2012
Graficke pismenko Hardegg (česky Hardek) je nejmenším rakouským městečkem. Nachází se v okrese Hollabrunn ve Weinviertelu v Dolním Rakousku, přímo na rakousko-moravské hranici. Patří mezi nejnavštěvovanější místa Národního parku Podyjí (Thayatal). Z české strany se sem dostanete nejlépe z Čížova po modré a zelené turistické značce (3,5 km). Cestou doporučuji navštívit krásnou vyhlídku do údolí řeky Dyje (Thaya) a také na celý Hardegg. Kromě hlavního turistického cíle, hardeggského hradu, je v městečku ještě neméně starobylý farní kostel sv. Víta (německy Pfarrkirche zum hl. Vitus) s farou a kostnicí.

historie

Kostel a kostnice zde měly vzniknout již někdy po polovině 12. století. Místní farnost je prvně uváděna v roce 1220 a od roku 1229 byla až do zrušení farnosti (do 16. stol.) vedena farní kronika. Původně tvořil kostel, fara a kostnice pod hradem opevněnou sestavu. V 13. století bylo k původně pozdně románskému jednolodnímu kostelu přistavěno gotické kněžiště. Ve 14. století získal interiér freskovou výzdobu, z níž se dodnes zachoval dvoudílný

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.pfarre-hardegg.at/ a další, 18.2. 2017

Rakousko