zámek Šaštín

Sasswar, Sasvár, Blatnohrad, Šaštín-Stráže
Dnes značně znehodnocený opevněný zámek (kaštieľ) postavili asi v 1. polovině 17. století Czoborové, pravděpodobně na místě starého vodního hradu Sasvár (Blatnohrad), jehož historie zřejmě sahá až do počátku 13. století. Později byl areál upraven k účelům textilní výroby.
Pohled od jihu
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko Město Šaštín-Stráže (maďarsky Sasvár–Morvaőr) leží na západním slovensku v Trnavském kraji v okrese Senica. Nejvýraznější dominantou města a významným poutním místem je bývalý klášter pavlínů s bazilikou Panny Marie Sedmibolestné. K výrazným stavbám patří i kostely sv. Jana Bosca a sv. Alžbety či židovská synagoga. V minulosti se na pravém břehu řeky Myjavy u Šaštína (maďarsky Sasvár {v překladu Blatnohrad}) nacházel i opevněný zámek (kaštěl, slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), který je však dnes již značně pozměněn a upraven na průmyslový areál. ...

historie

Dobu vzniku nížinného vodního hradu Sasvár - Šaštín prozatím nelze stanovit. V letech 1218-1248 je doložen arcidiakonát v Sasváru (archidaconatus Sasswar), podle čehož se logicky předpokládá existence hradu. Již samotný název Sasvár (Blatnohrad) nasvědčuje tomu, že hlavní kostel této církevní provincie stál, jak to bývalo tehdy obvyklé, na hradě. Zcela určitě se jednalo o nejdůležitější strážní hrad celého Záhoří. Snad také pojmenování hradu

Luděk Vláčil - zdroj: Encyklopedie slovenských hradů - Miroslav Plaček, Martin Bóna Vydavatelství: Libri, 2007, http://www.obnova.sk/diskusia/sasswar-sastinsky-hrad-zamok-pevnost-kastiel a další, 20.12. 2016

hrad přestavěný na zámek
    přestavěno