Hrady.cz
Kaple sv. Václava pochází z roku 1674. Jednoduchá prostorová návesní kaple. Zděná, hladce omítnutá, čtvercová. Ve vrcholu osazena plechová zvonička, s otvory zakončenými půlkruhovým obloukem, ve zvoničce zavěšen zvonek. Věžička zakončena kovovým křížkem. Chráněná kulturní památka .
Kaple sv. Václava v Debrnu
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Debrno, místní část obce Dolany, leží 4 km jihovýchodně od Kralup nad Vltavou. Kapličku sv. Václava najdeme v centru vsi, v mírně svažitém terénu, u silnice, která tudy jako jediná prochází.

historie

Kaple sv. Václava v Debrnu pochází z roku 1674. Jde o příklad jednoduché prostorové návesní kaple. První oprava kaple proběhla v 19. století. Naposledy byla opravována v roce 2004.

popis

Kaple sv. Václava je zděná, hladce omítnutá. Čtvercový půdorys člení sokl a desková korunní římsa. Vstup z jižní strany je završen lomeným obloukem se zkosenými stranami a jehlancovou střechou. Střechu kryjí bobrovky a vrcholové prejzy. Ve vrcholu je osazena plechová kamenná zvonička, s otvory zakončenými půlkruhovým obloukem. Ve zvoničce je zavěšen zvonek o průměru 0,37 m a výšce 0,34 m. Věžička je zakončena kovovým křížkem ve vrcholu. Kaple je

Mělník  (ME)
    Debrno