Den boje za svobodu a demokracii

hrad Ledenice

Landštejn
Hrad byl založen v pol. 13. st. Landštejny. R. 1398 byly Ledenice povýšeny na městečko a poč. 15. st. připojeny k třeboňskému panství. Hrad ztratil tak svůj strategický význam. Před pol.15. st. zanikl. Na jeho místě stojí zemědělské usedlosti.
Pohled na pahorek od severu
Na místě hradu dnes stojí několik domů. Pozůstatkem po něm je vedle místního jména "Hrad" pro část Ledenic, úvozová cesta (na snímku vlevo mezi domy) procházející částečně bývalým příkopem.
Dnes již zaniklý hrádek stával 11 km jihovýchodně od Českých Budějovic u vsi Ledenice.
27.11. 2002

historie

Na vyvýšeném ostrohu na jižní straně městečka Ledenic stával ve 14. století hrad patřící pánům z Landštejna. První nepřímá zmínka o něm pochází z r. 1376, když Vítek z Landštejna projednával s ledenickým farářem výměnu pozemků. Když v r. 1447 prodával Oldřich z Rožmberka pustý dvůr v Ledenicích bratrům Matěji a Mikulášovi, byl pustý hrad Landštejn s příslušenstvím součástí třeboňského panství. V r. 1541 při chystaném vkladu rožmberského majetku

Hrady, zámky a Tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Jižní Čechy, 27.11. 2002

zaniklý