Den boje za svobodu a demokracii
Holešovický Husův sbor je koncipován jako činžovní dům, v přízemí je modlitebna s cennou výzdobou, v podzemí pak kolumbárium. V průčelí domu je byzantský kříž, na střeše věž se zlatým kalichem. Stavba arch. Frant. Kubelky pochází z let 1935-1937.
Holešovice - Husův sbor, oltář
© Jiří Špaček, 11/2016
Graficke pismenko Husův sbor Církve československé husitské v Praze–Holešovicích se nachází ve Farského ulici v domě č. 1386/3 poblíž Strossmayerova náměstí. Ulice je pojmenována po ThDr. Karlu Farském, zakladateli a prvním patriarchovi Církve československé, později ještě husitské. Husův sbor v Holešovicích byl vybudován v letech 1935–1937 podle návrhu arch. Františka Kubelky jako víceúčelová novostavba. V přízemí činžovního domu byla zřízena modlitebna obložená mramorem a ve dvou podzemních podlažích kolumbárium, označované za jedno z největších v Evropě. Dominantou objektu je byzantský kříž v průčelí v úrovni šestého patra a modernistická věž se zlatě zářícím kalichem. Zajímavostí je, že v obytné části Husova sboru bydlel básník František Hrubín.
15.11. 2016

historie

Základní kámen Husova sboru v Holešovicích byl položen 29. května 1927. Holešovické bohoslužby Církve československé se v té době konaly pod širým nebem na Strossmayerově náměstí nebo v Letenských sadech. Se stále se zvětšujícím počtem členů církve ale bylo nutné zajistit novou bohoslužebnou místnost, také s ohledem na konání bohoslužeb v zimním období. Jako provizórium se podařilo získat místnost tělocvičny v budově státní reálky na

Jiří Špaček (s využitím informací na pamětní desce), 15.11. 2016

Praha 7-Holešovice