Hrady.cz
Kostel sv. Prokopa románského původu z doby kolem r. 1200 později přestavován goticky, renesančně i barokně. Důkladně opraven také r. 1938. Průčelní věž ze 16. stol. nahradila dvě původní menší, postranní věže. Zařízení převážně rokokové. Nyní filiální kostel bez pravidelných bohoslužeb.
Starý Bydžov - kostel sv. Prokopa
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Starý Bydžov je prvně doložen již r. 1186, brzy se stal centrem oblasti a dokonce městem. Po založení Nového Bydžova ve výhodnější poloze na Cidlině na počátku 14. století však poklesl zpět na vesnici. Jeho starobylost dodnes dokládá kostel sv. Prokopa románského původu v centru obce. Starý Bydžov má dnes asi 400 obyvatel a leží u křižovatky silnic III. třídy Hlušice-Nový Bydžov a Křičov-Stará Skřeněř. Turistické značení v obci není. Nejbližší nádraží v Novém Bydžově na trati 040 je vzdáleno asi 3 km jihovýchodně.
24.11. 2016

historie

Původně románský kostel sv. Prokopa z doby kolem r. 1200 byl ve 14. století přestavěn goticky, což se týká především presbytáře. Dále byl přestavován v první polovině 16. století renesančně a později ještě upraven barokně v 18. století. Důkladně byl opraven ještě r. 1938. Kostel je jednolodní obdélná stavba z pískovcových kvádrů s pětiboce uzavřeným presbytářem. Po jižní straně lodi se nachází obdélná sakristie a před západním průčelím mohutná

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980, web obce a farnosti), 24.11. 2016

Hradec Králové  (HK)