Hrady.cz
Nynější kostel sv. Václava a Barbory vznikl původně v letech 1748-1749 jako barokní zámecká kaple, zasvěcená sv. Barboře. Ta byla v letech 1903-1904 zásadně obnovena a upravena na farní kostel, který byl nově zasvěcen sv. Václavu. V současnosti církev používá zasvěcení oběma světcům.
Hlušice - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Obec Hlušice je prvně připomínána r. 1322 a dnes má asi 750 obyvatel. Leží na křižovatce silnic III. třídy. Jedna vede k východu a spojuje Kněžice na silnici II/328 se Smidary na silnici II/280. Silnice mířící k jihu spojuje Žlunice na silnici II/280 a Skochovice na silnici II/324. Železnice v místě není a neprocházejí tudy ani turistické značky.
Nevelký kostel sv. Václava a Barbory je poněkud ukryt za ohrazeným areálem zámku. Hlušický zámek (viz heslo Hlušice) je nyní v majetku Ing. Diviše Czernina a slouží zemědělskému učilišti.
6.11. 2016

historie

Barokní kostel sv. Václava a Barbory v Hlušicích vznikl původně v letech 1748-1749 jako zámecká kaple, zasvěcená sv. Barboře. Přestože šlo o zámeckou kapli, byla postavena mimo areál zámku až za jeho ohrazením. Kaple byla v letech 1903-1904 zásadně obnovena a upravena na farní kostel, který byl nově zasvěcen sv. Václavu. V současnosti církev používá zasvěcení oběma světcům. Hlušický kostel je jednolodní obdélná stavba se zkosenými nárožími a

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a web farnosti), 7.11. 2016

Hradec Králové  (HK)