Hrady.cz
Kostel zasvěcený Panně Marii je ve Velešicích doložen již r. 1355. Nynější stavba ve stylu lidové pozdní renesance byla vybudována v letech 1581-1611 Janem Baptistou Vlachem. Stojí na funkčním hřbitově, avšak bohoslužby se tu konají nepravidelně.
Velešice - kostel
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Nevelká ves nad levým břehem Cidliny je prvně zmíněna i s mariánským kostelem r. 1355. Její význam zdůrazňovala tvrz, která stávala poblíž kostela, avšak beze zbytku zanikla. Ves v minulosti patřila k městečku Vysoké Veselí, nyní je tato osada, která nemá ani 20 stálých obyvatel, místní částí obce Sběř, ležící na druhém břehu řeky. Ze Sběře, kterou prochází silnice III. třídy od Vysokého Veselí do Smidar, vede do Velešic krátká odbočka. Turistické značky Velešicemi neprocházejí, vede tu pouze trasa dlouhé naučné stezky Češov-Vysoké Veselí. Není tu ani železnice, nejbližší nádraží ve Smidarech je vzdáleno přes 7 km.
1.11. 2016

historie

Nynější kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Velešicích je výrazná stavba české lidové pozdní renesance se vzácným soudobým kamenickým dekorem. Kostel tu byl postaven již před r. 1355, jeho presbytář byl však nově vystavěn v r. 1581 a loď Janem Baptistou Vlachem v r. 1611. Opravován byl v r. 1936. Uvnitř kostela jsou staré pískovcové a mramorové náhrobky, jeden z nich s ostatky Mikuláše Bořka Dohalského z Dohalic. Před hlavním oltářem je hrobka s

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982), 2.11. 2016

Jičín  (JC)