hrad Chodský hrad

Muzeum Chodska
Původně gotický hrad byl postaven v 60. l. 13. stol. Přemyslem Otakarem II. Po požáru r. 1592 ponechán chátrání. V l. 1726-27 přestavěn na solnici. Později sídlem městského úřadu, školy, knihovny a od r. 1931 muzea, které postupně zabralo celou budovu. Rekonstrukce v l. 1992-1998.
Domažlický hrad z městské věže.
Graficke pismenko Chodský hrad byl založen s městem v letech 1262 - 1265 Přemyslem Otakarem II. Byl sídlem královských purkrabí, kteří odtud spravovali oblast. Na počátku 16. stol. hrad poničil požár a od té doby chátral. Roku 1592 byl hrad znovu zasažen ohněm při velkém požáru města a zbyly z něj jen rozpadající se trosky. V letech 1726-1727 byla na místě ruiny vystavěna solnice s věží (dolní část je pozůstatkem původní hlásné věže), kterou měl projektovat slavný architekt Kilián Ignác Dientzenhofer. Po požáru r. 1822 byla solnice při opravě stavebně upravena. Solnice začala od 2. třetiny 19. století sloužit jako sídlo městského úřadu. Od r. 1850 zde byla škola. Od ...
E.H. podle http://www.muzeum-chodska.com; Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Tomáš Durdík, Libri 2009, 23.3. 2013

Chodové
    Chodové byli usazeni českými panovníky na Domažlicku, aby chránili zemské hranice a královský hvozd. Vyzbrojeni čakany chodili po stezkách, vedoucích pomezními lesy, a dbali, aby nikdo nepovolaný nekácel lesy a nelovil zvěř. Hrozilo-li válečné nebezpečí, podávali zprávu o něm dále dovnitř země a zdržovali nepřítele tím, že na cestách zřizovali záseky. Poněvadž měli na svém praporu namalovánu psí hlavu, přezdívali jim jejich nepřátelé

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 27.11. 2002
    Jak don Huerta vyhrál sázku
    Domažličtí stejně jako Chodové přidrželi se víry podobojí a za českého povstání se přidali k odbojným českým stavům. Za to je stihly značné pokuty. Po vítězství na Bílé hoře – podobně, jak se dělo všude v Čechách – jim bylo nařízeno, aby se zřekli husitské víry a vrátili se v lůno církve římské. Přibík Jeníšek, císařský podkomoří, se horlivě přičiňoval, aby se odpřisáhli kalicha, leč jeho úsilí se míjelo cílem. I stěžoval si ve shromáždění

WC, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Samostatné prohlídky
     Domažlice  (DO)