Hrady.cz
Jedna z nejstarších dochovaných roubených zvonic pochází z r. 1515. Je pokládána za příklad smíšené štenýřovo-vzpěradlové konstrukce. Novodobě poněkud znehodnocena oplechováním místo původní šindelové krytiny. Dva ze tří původních zvonů zrekvírovány během 1. světové války.
Vršce - zvonice
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Obec Vršce se rozkládá v jižní části okresu Jičín v úžlabí otevřeném od severu k jihu po obou stranách silnice II/280 Mladá Boleslav–Kopidlno–Smidary a silnice III. třídy od Jičína na Labouň a Vršce. Obec leží mimo železniční síť a neprocházejí tudy žádné turistické značky. Průměrná nadmořská výška zastavěné části je 261 m. Vršce mají asi 220 obyvatel a byly staroslovanskou rodovou vsí. Rod zde usazený sousedé nazývali Vršici. První písemná zmínka o obci je z r. 1247, kdy byla lénem křížovníků řádu německého, od 17. století náležela k panství Schliků z Jičíněvse.
Zvonice se nachází ve svahu západně od ohrazeného areálu kostela sv. Vavřince se hřbitovem nedaleko bývalé fary.
22.10. 2016

historie

Starobylá roubená zvonice z roku 1515 patří k nejstarším tohoto druhu v regionu. Je to stavba dole osmiboká, stupňovitá a poměrně rozložitá. Střechu zvonového patra tvoří mohutná cibulová helmice. Stavba je pokládána za typický příklad zvonice smíšené štenýřovo-vzpěradlové konstrukce. Zvonice původně krytá šindelem byla v nové době nevhodně pobita latěmi a plechem; tím byla z hlediska historického a architektonického poněkud znehodnocena. V

Jiří Špaček (zdroj: Karel Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 1994), 22.10. 2016

Jičín  (JC)