Hrady.cz
Původní gotický kostel doložený r. 1350 nahrazen r. 1726 novou barokní stavbou podle projektu Filipa Spannbruckera. Při úpravách r. 1807 přemístěna sakristie. Vnitřní zařízení novogotické s barokními doplňky. Od r. 2005 kostel filiální ve farnosti-děkanství Kopidlno.
Vršce - kostel sv. Vavřince
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Obec Vršce se rozkládá v jižní části okresu Jičín v úžlabí otevřeném od severu k jihu po obou stranách silnice II/280 Mladá Boleslav–Kopidlno–Smidary a silnice III. třídy od Jičína na Labouň a Vršce. Obec leží mimo železniční síť a neprocházejí tudy žádné turistické značky. Průměrná nadmořská výška zastavěné části je 261 m. Vršce mají asi 220 obyvatel a byly staroslovanskou rodovou vsí. Rod zde usazený sousedé nazývali Vršici. První písemná zmínka o obci je z r. 1247, kdy byla lénem křížovníků řádu německého, od 17. století náležela k panství Schliků z Jičíněvse.
Kostel sv. Vavřince se nachází na hřbitově při jižním okraji obce.
21.10. 2016

historie

Původní středověký kostel sv. Vavřince je doložen od r. 1350. V r. 1726 byl nahrazen novou barokní stavbou podle plánů Filipa Spannbruckera (1672-1729). Jsou známa i jména polírů Hechenberka a Hitla. Kostel byl upravován r. 1807, kdy byla zároveň přemístěna sakristie. Je to protáhlá stavba na křížovém půdoryse. Na střední rozšířenou část lodi navazuje na východní straně trojboce uzavřený presbytář. Na západní straně se nachází obdélná předsíň s

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a web obce), 21.10. 2016

Jičín  (JC)