Hrady.cz
Po r. 1420 postaven hrad, 1669-96 přest. Šternberky na barokní zámek. Od r. 1726 patřil Martinicům, poté Colloredo-Mansfeldům (od 1784). R. 1817 zde nalezen Rukopis zelenohorský. V l. 1852-1931 patřil Aueršperkům. Po r. 1948 sídlem armády (PTP).
zámek Zelená Hora - letecký snímek
Graficke pismenko Zámek je v soukromém vlastnictví francouzské společnosti CCEC, je naplánovaná rekonstrukce, po které by zámek měl sloužit jako hotel. V hospodářských staveních Šternberského dvora by měl být pivovar, výstavní síň, levnější ubytovna a konírny.
Čas od času je zámek obcí po dohodě s majitelem mimořádně otevřen pro veřejnost, naposledy tomu tak bylo po dva dny v červnu r. 2010.

Zelená Hora mimořádně otevřena v srpnu 2014
    Areál zámku Zelená Hora se otevře na 3 víkendy v srpnu: 2.+3.srpna / 9.+10.srpna / 16.+17.srpna 2014. Návštěvníkům nabídne celodenní program od 9.30 hodin do 19 hodin, který zaměřen na všechny historické etapy v dějinách zámku a na regionální umění. Kompletní program najdete na www.zelenahora.fenix-nepomuk.cz. V nabídce předplatného na www.plzenskavstupenka.cz je rodinné vstupné na celý víkend za 300 Kč (2 dospělí + až 4 děti) nebo jednotlivé

Miroslava Brožová , 30.5. 2014

Stopy svatého Vojtěcha
    K Zelené hoře se vztahují četné legendy svatovojtěšské. Když se stal svatý Vojtěch biskupem, ujal se horlivě díla, které mu odkázal první český biskup Dětmar, rodem Sas. Snažil se odstraniti v Čechách zbytky pohanství, jež se stále ještě udržovaly, zušlechtiti hrubé mravy, vypleniti pověry, zmírniti panující nenávisti mezi rody v zemi, potlačiti krutost a bezcitnost. Když se šlechetné úsilí Vojtěchovo míjelo cílem, odešel roztrpčen do Říma a

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 27.11. 2002
    Rukopis Zelenohorský
    Roku 1817 byl pánem na Zelené hoře nepřívětivý, německy smýšlející hrabě Jeronym Colloredo Mansfeld. Panský úředník, jménem Kovář, našel v zámeckém archivu starý rukopis, který se od té doby zval Zelenohorský. Byly to čtyři pergamenové listy, na nichž písmem a řečí napodobujícími spisy ze století IX. a X. byl napsán zlomek básně „Sněmy“ a epická báseň „Libušin soud“. Poněvadž se sám nevyznal ve čtení starých spisů, šel na poradu k nepomuckému

Parkoviště, Samostatné prohlídky
    hrad přestavěný na zámek