Hrady.cz
Náhrobek nejvýznamnější osobnosti města Kopidlna, učitele a hudebníka Františka Matěje Hilmara (1803-1881), tvoří socha Krista s křížem, dílo Hilmarova krajana z Nové Paky, sochaře Antonína Suchardy (1843-1911) z r. 1881.
Kopidlno - Hilmarův náhrobek
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Kopidlno je prvně zmiňováno r. 1322 jako ves, která byla r. 1514 povýšena na město. Zdejší vodní tvrz z počátku 14. stol. byla v 16. stol. přestavěna na trojkřídlý renesanční zámek a r. 1875 upravena na čtyřkřídlý novorenesanční (viz samostatné heslo). Městem, které má dnes asi 2 000 obyvatel, prochází silnice I/32 od dálnice D11 u Libice nad Cidlinou do Jičína a je tu též nádraží na trati 061 Nymburk-Jičín. Samotným městem nevede žádná turisticky značená stezka. Po zrušení hřbitova kolem kostela byl nový zřízen na jižním okraji města v Husově ulici, která je součástí silnice I/32 ve směru na Poděbrady. Vstup na hřbitov se poněkud ztrácí v zástavbě ...
10.10. 2016

historie

František Matěj Hilmar je uznáván za nejvýznamnější osobnost města Kopidlna, i když odtud nepocházel. Je podle něj pojmenováno hlavní náměstí a ještě ulice pod kostelem a školou. Hilmar se narodil 30. září 1803 v chudé rodině v Nové Pace. Jeho rodiče měli malé hospodářství a pekařství. Svá dětská léta prožil doma, kde navštěvoval obecnou školu u tehdejšího učitele Víta Šádka, který ho učil také hrát na housle, harfu, flétnu a klavír. Ve svých 9

Jiří Špaček (s využitím webu města Kopidlna), 11.10. 2016

socha, monument