Den boje za svobodu a demokracii
Národní přírodní památka Letiště Letňany byla vyhlášena r. 2005 na trvale udržované travnaté ploše letiště o rozloze 51 ha k ochraně kolonie kriticky ohroženého sysla obecného. V letech kolem r. 2010 zde žilo podle průzkumu až 600 jedinců, po r. 2012 se jejich počet začal snižovat.
Letiště Letňany
© Jiří Špaček, 10/2016
Graficke pismenko Ves Letňany, původně ležící severovýchodně od Prahy, je prvně zmiňována za vlády Karla IV. V r. 1347 to byl poplužní dvůr pražského měšťana Mikuláše Velflina od Věže a celá další staletí pak jen malá zemědělská vesnička, která se r. 1651 stala součástí vinořského panství hrabat Czerninů. Samostatnou obcí se Letňany staly r. 1850, kdy zaniklo staré feudální uspořádání království. K zásadnímu rozvoji pak došlo po vzniku samostatného Československa. Po r. 1921 se Letňany staly sídlem pracovišť leteckého průmyslu, usadily se tu továrny Avia a Letov a vzniklo letiště. V r. 1927 přibyl Výzkumný a zkušební letecký ústav, který tu sídlí dodnes, zatímco samotná ...
3.10. 2016

historie

Národní přírodní památka Letiště Letňany byla ustavena k 1. červnu 2005 vyhláškou Ministerstva životního prostředí ČR č. 184/2005 Sb. o vyhlášení Letiště Letňany a stanovení jejích bližších ochranných podmínek. Předmětem ochrany je biotop a populace kriticky ohroženého druhu sysla obecného na travnaté ploše letiště Praha-Letňany a v jeho okolí. Rozloha národní přírodní památky činí 50,98 ha, ochranného pásma pak 18,32 ha. Nadmořská výška se

Jiří Špaček (zdroj: stránky cs.wikipedia.org), 3.10. 2016

přírodní scenerie