Hrady.cz
Kostel neznámého zasvěcení ve Smidarech doložen od 14. stol., po třicetileté válce zasvěcen sv. Stanislavovi. Starý dřevěný kostel vyhořel r. 1749 a byl nahrazen barokní novostavbou s věží. Poměrně velký kostel byl budován ve dvou etapách, neboť r. 1752 znovu vyhořel. Dokončen r. 1769.
Smidary - kostel sv. Stanislava
© Jiří Špaček, 9/2016
Graficke pismenko Ves Smidary byla ve 13. stol. majetkem pražské kapituly a prvně je zmíněna r. 1332 při jejím prodeji Vartemberkům. Dnes patří mezi větší obce asi s tisícovkou obyvatel. Od r. 1562 měla dokonce status městečka neboli městyse, tento status však nebyl obnoven.
Obec leží na křižovatce silnic II/280 od Kopidlna k Hořicím a II/327 od Podhorního Újezdu u Hořic do Chlumce nad Cidlinou. Má také nádraží na trati 040 z Chlumce nad Cidlinou do Trutnova. To však leží poněkud stranou, více než kilometr od centra obce. Turistické značky obcí neprocházejí.
Dominantní kostel sv. Stanislava se nachází u nákupního centra v Medříčské ulici, která je součástí průtahu silnice II/327.
2.10. 2016

historie

Fara s kostelem je ve Smidarech doložena r. 1332. Původní patrocinium kostela není známo, teprve v polovině 17. stol. po skončení třicetileté války byl zasvěcen sv. Stanislavu, hlavnímu polskému světci, neboť zde v té době kvůli nedostatku českých katolických kněží působili polští duchovní. Starý dřevěný kostel s dřevěnou zvonicí, nepochybně několikrát přestavovaný, vyhořel r. 1749 a byl nahrazen barokní novostavbou se západní věží. Nový,

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a web obce), 2.10. 2016

Hradec Králové  (HK)