zámek Olšany

kostel sv. Václava
Tvrz původem snad již ze 14. stol., doložena r. 1611, ve 2. polovině 17. století přestavěna na barokní zámek. V roce 1787 jej Osteinové prodali Náboženské matici, která zámek přestavěla na kostel sv. Václava a faru.
zámeček Olšany
Graficke pismenko Malá ves Olšany, katastrálně Olšany u Dačic, s osmdesátkou obyvatel je v současnosti místní části obce Studená, od níž je vzdálena asi 8 km. Leží na silnici III. třídy spojující Strmilov a Heřmaneč, k níž se v Olšanech připojují ještě silnice od Velkého Jeníkova nebo Maršova na silnici II/409. Ačkoli se nachází v Jihočeském kraji, leží na historickém území Moravy. Vsí prochází modře značená dálková trasa od Mrákotína, která pokračuje dále k jihu až ke hradu Landštejn.
Zámek upravený na kostel a faru se nachází při jižním okraji vsi. Kostel sv. Václava je kostelem farním a bohoslužby se zde konají každou sobotu.
2.10. 2016

historie

První zmínka o vsi je z roku 1351 jako majetku vladyků z Olšan. První výslovná zmínka o tvrzi pochází z roku 1611, kdy byla převáděna na rod Babků z Meziříčka, i když nepochybně byla staršího původu. V roce 1664 přešel majetek do vlastnictví pánů z Levenburku a za nich byla tvrz pravděpodobně v druhé polovině 17. století přestavěna na barokní dvoukřídlý zámek. Roku 1685 jej koupil Felix Hoslauer a roku 1693 hrabě Schonewitz. Od roku 1709 zámek

popis

Zámek je dvoukřídlá patrová budova s valbovou střechou. Delší, východní křídlo bylo upraveno na kostel sv. Václava s dvojicí polygonálních věžiček na vrcholu střechy. Kratší severní křídlo je upraveno jako fara.
    Vlastislav Mareček, 29.9. 2016

tvrz přestavěná na zámek