Den boje za svobodu a demokracii
Čimické údolí na severu Prahy bylo za přírodní památku prohlášeno r. 1968. Předmětem ochrany na území o rozloze necelých 11 ha jsou teplomilná společenstva na skalnatých jižních svazích, tvořených břidlicemi předprvohorního stáří. Údolí o délce 1 km ohraničují Čimický a Koztoprtský rybník.
Čimické údolí
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Malá zemědělská ves Čimice je prvně zmiňována r. 1334. V r. 1960 byla připojena k Praze a nyní je součásti městské části Praha 8. Leží na planině nad pravým břehem Vltavy na severním okraji hlavního města. Zemědělská činnost tu zanikla a v letech 1972-1980 vzniklo na jejím území nepříliš velké panelové sídliště, takže Čimice dnes mají kolem 8 000 obyvatel. Dopravně jsou dostupné městskými autobusy, nejlépe od stanice metra Kobylisy na trase C.
Přírodní památkou Čimické údolí prochází z centra Čimic po celé délce modrá turistická značka, která dále pokračuje k hradišti Zámky a Drahanským údolím na břeh Vltavy.
12.10. 2016

historie

Asi kilometr dlouhé Čimické údolí, ležící jihozápadně od někdejší vsi, bylo vyhlášeno přírodní památkou r. 1968. Chráněné území, jímž v celé délce protéká drobný Čimický potok, se rozkládá na ploše 10,82 ha a nachází se v nadmořské výšce 240-270 m n. m. Hlavním předmětem ochrany tohoto území je snaha o zachování teplomilných společenstev nacházejících se na skalnatých, k jihu otočených svazích, které jsou tvořeny břidlicemi předprvohorního

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek a vývěsky na místě), 12.10. 2016

přírodní scenerie