Hrady.cz
Bývalý jezuitský seminář s gymnáziem a kaplí sv. Víta, postavený v první polovině 17. století. Od roku 1928 jsou v něm expozice Muzea Jindřichohradecka.
Jindřichův Hradec-bývalý jezuitský seminář s gymnasiem a kaplí sv. Víta
Graficke pismenko Jezuitský seminář s gymnáziem byl založen Kateřinou z Montfortu jako samostatný objekt vedle jezuitské koleje. Seminář pro chudé žáky byl založen v roce 1598, budova samotná pak byla vystavěna v letech 1606 až 1608. Záhy na to, v roce 1615, vyhořela. Přestavba vyhořelého objektu pak probíhala v letech 1625 až 1636. V roce 1773 byl řád zrušen, budova dále sloužila jako gymnázium a poté jako německá hlavní škola až do roku 1923. O dva roky později seminář koupilo město a upravilo jej pro Muzeum JIndřichohradecka, jehož expozice byly poprvé otevřeny pro veřejnost v roce 1928. Ze sbírek muzea vynikají zejména Krýzovy jesličky-největší lidový pohyblivý betlém na světě na světě zapsaný v Guinnessově knize rekordů.
Vlastislav Mareček, P.Vlček, P.Sommer, D.Foltýn-Encyklopedie českých klášterů,Libri 1997, 25.9. 2016

popis

Seminář je čtyřkřídlá budova s pultovou střechou, uzavírající dvůr, kolem něhož ze tří stran obíhá chodba. V přízemí jsou půlkruhové arkády, v patře pak okna s půlkruhovým zakončením. Kaple sv. Víta je obdélná s gotizujícími tvary oken.
    Vlastislav Mareček, P.Vlček, P.Sommer, D.Foltýn-Ecyklopedie českých klášterů, Libri 1997 , 25.9. 2016

klášter
     Jindřichův Hradec  (JH)