Drosendorf
Drosendorfská radnice je prvně zmiňována v r. 1542. V r. 1846 byla při požáru zničena radniční věž se zvonem. V r. 1910 došlo k úpravám budovy a ve 30. letech 20. stol. byla čelní fasáda vyzdobena sgrafitem, které zhotovil August Hoffmann.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Drosendorf nebo též Drosendorf an der Thaya leží ve spolkové zemi Dolní Rakousy nedaleko hranice s Českou republikou. Chloubou tohoto městečka je zejména téměř kompletně zachovalé středověké opevnění, které je nejdochovanějším v celém Rakousku. K dalším památkám patří zámek, jenž byl původně hradem navazujícím na systém městských hradeb. Na náměstí vás upoutá kostel sv. Martina a krásná sgrafitová fasáda s nápisem Rathaus (radnice).

historie

Opevněné město Drosendorf (česky Drozdovice) s hradem založil kolem roku 1240 na místě původní osady s tvrzí rakouský vévoda Fridrich II. Babenberský řečený Bojovný. Radnice v Drosendorfu je prvně zmiňována v roce 1542. V roce 1846 byla při požáru zničena radniční věž se zvonem. V roce 1910 byla budova upravena a ve 30. letech 20. století došlo k výzdobě čelní fasády sgrafitem, který zhotovil August Hoffmann. Vyobrazil zde Stefana von Maissau

Luděk Vláčil- zdroj: informační leták města, http://www.drosendorf.at, https://cs.wikipedia.org a další, 25.9. 2016

Rakousko
    Dolní Rakousko