Hrady.cz
Opevněné město Drosendorf s hradem vzniklo kolem r. 1240 nad původní osadou s tvrzí. Bylo obléháno Přemyslem Otakarem II., později Janem Lucemburským a v r. 1406 pány Albrechtem a Janem z Bítova a Cornštejna. Mnohokrát upravované městské hradby jsou nejdochovanějšími v celém Rakousku.
polookrouhlá parkánová bašta na jihu
Graficke pismenko Město Drosendorf nebo též Drosendorf an der Thaya (česky Drozdovice nad Dyjí) leží ve spolkové zemi Dolní Rakousy nedaleko hranice s Českou republikou. Chloubou tohoto městečka je zejména téměř kompletně zachovalé středověké opevnění, které je nejdochovanějším v celém Rakousku. Hradby přerušují dvě brány: z jihu Hornská brána (Horner Tor) a ze severozápadu Raabská brána (Raabser Tor). Podél hradeb vede 2 km dlouhá poznávací stezka. K opevnění přiléhá areál zámku, jenž byl původně hradem navazujícím na systém městských hradeb. Mezi další památky patří na náměstí stojící kostel sv. Martina a radnice s krásnou sgrafitovou fasádou. Nedaleko se nacházejí ...

historie

Od konce 11. století oblast spadala do kolonizační působnosti hrabat z Perneku, kteří sem přišli na pozvání Babenberků z východního Bavorska. Patrně jeden z jejich ministeriálů Drozd (Drozzo) na strategickém místě, u říčního brodu při důležité obchodní cestě na Moravu, založil při ústí Tubeřičky do Dyje osadu s tvrzí. Předpokládá se, že podle zakladatele získaly Drozdovice (německy Drosendorf) svůj název. Prvně se o osadě dovídáme z listiny

Luděk Vláčil- zdroj: publikace Hrady a zámky moravsko-rakouského Podyjí slovem- Burgen und Schlösser des österreichisch-mährischen Thayatals in Wort -Jiří Kacetl, Petr Lazárek, David Molík, .http://www.muzeumznojmo.cz a další, 15.10. 2016

brána, opevnění
    Rakousko