Hrady.cz
Zmínka o původně gotické kapli sv. Magdaleny se prvně objevuje v 14. stol. V 16. stol. přistavěna věž. V 17. stol. došlo k barokním úpravám, při nichž byla přistavěna sakristie. V r. 2016 opravena střecha.
kostel od jihu
Graficke pismenko Vesnička Unterthürnau (česky Dolní Trnávka) leží ve spolkové zemi Dolní Rakousy severně od městečka Drosendorf v těsné blízkosti rakousko-moravské hranice. K nejvýznamnějším památkám vsi patří římskokatolická kaple sv. Magdaleny (Ortskapelle St. Magdalena), jež je kulturní památkou. Na vysokém ostrohu nad vsí, nad soutokem potoka Javorka (Gaberbach) a řeky Dyje stojí ruiny hradu Thürnau. Nedaleko se nachází městečko Drosendorf se zámkem a zachovalým středověkým opevněním. Za navštívení stojí také volně přístupné zříceniny okolních hradů Eibenstein a Gaber nebo za poplatek veřejnosti zpřístupněná rozsáhlá zřícenina hradu Kollmitz.

historie

Již kolem roku 1150 byl nad vsí Unter-Thürnau (Dolní Trnávka) vybudován hrad Thürnau. Samotná kaple sv. Magdaleny byla poprvé zmiňována ve spojitosti s beneficiem v dokumentu ze 14. století. V interiéru se dochovala křížová klenba se svorníkem, jenž byl zhotoven počátkem 15. století. Ke gotické kapli byla někdy v 16. století přistavěna věž. V 17. století došlo k barokním úpravám. Původně plochostropá loď byla zaklenuta a vznikla sakristie. Oltář

Luděk Vláčil - zdroj: https://de.wikipedia.org/wiki/St._Magdalena_(Unterthürnau) a další, 24.9. 2016

Rakousko
    Dolní Rakousko