Hrady.cz
Dnešní filiální kostel v Chroustově je barokní z let 1710-1711. Přestavěn a rozšířen byl v pozdním baroku v letech 1780-1785. Podstatná úprava proběhla ještě r. 1890, kdy byla ke kostelu přistavěna věž nahrazující dřevěnou zvonici. Zařízení kostela je vesměs barokní z 18. století.
Chroustov - kostel
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Malá obec Chroustov, která má dnes asi 200 obyvatel, leží na pomezí Středočeského a Královéhradeckého kraje a je prvně zmiňována r. 1369. Severojižním směrem jí prochází silnice II/328 od Městce Králové do Jičíněvsi. Jinak obec leží mimo síť železnice i turisticky značených tras. Kostel stojí v jejím centru na bývalém hřbitově u křižovatky, kde z hlavní silnice vychází odbočka do místní části Dvořiště.

21.9. 2016

historie

Nevelká obec je doložena od 14. stol. a od počátku tu stával gotický kostelík, zmiňovaný r. 1377. Pověst vypráví, že kostel tu byl již mnohem dříve, snad románský, avšak prý stával asi 2 km východněji na zalesněném návrší dodnes nazývaném Na Kostelíku nebo Na Kostele. Stará gotická stavba byla zbořena a nahrazena novou, barokní v letech 1710-1711. Ta byla přestavěna a rozšířena v pozdním baroku v letech 1780-1785. Podstatná úprava proběhla ještě

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977), 21.9. 2016

Nymburk  (NB)