Hrady.cz
Kostel ve Žlunicích je gotická cihlová stavba a vznikl patrně ve 2. čtvrtině 14. století. V letech 1701–1704 byl prodloužen západním směrem a byla také přistavěna věž a boční kaple, r. 1728 pak druhá boční kaple. Dnešní podoba pochází z poslední opravy provedené v letech 1984-1987.
Žlunice - kostel
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Nevelká obec Žlunice je prvně doložena r. 1297 a dnes má asi 250 obyvatel. Leží v úseku silnice II/280 mezi Kopidlnem a Smidary. Železniční trať v blízkosti obce neprochází a vyhýbají se jí i turistické značky. Žlunice se však mohou chlubit slavným rodákem, malířem evropské pověsti Václavem Špálou (1885-1946). Najdeme tu jeho pomníček a pamětní desku na rodném domě.
17.9. 2016

historie

Dominantou obce Žlunice je nepochybně farní kostel sv. Petra a Pavla. Již koncem 12. století, ne-li o sto let dříve, byl tu vystavěn kostel v románském slohu. Byl nepochybně dřevěný jako celá řada kostelů na Novobydžovsku. Původně byl zasvěcen sv. Petru. Během času zchátral a proto byl postaven kostel nový, nynější. Ten vznikl nejspíše ve 2. čtvrtině 14. století v souvislosti s cihlovou architekturou horního Polabí, se kterým jsou Žlunice

Jiří Špaček (zdroj: webové stránky obce a Umělecké památky Čech 4, Academia 1982), 17.9. 2016

Jičín  (JC)