Hrady.cz
Anglický park o rozloze 7,68 ha má podobu z r. 1893 podle plánů Fr. Thomayera a je v péči zahradnické školy. Zámecký rybník, zvaný též Kníže, o nynější rozloze 25 ha založen na říčce Mrlině r. 1564. Pozoruhodná je pětice přírodních sádek za jeho východním koncem.
Kopidlno - zámecký park
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Kopidlno je prvně zmiňováno r. 1322 jako ves, která byla r. 1514 povýšena na město. Zdejší vodní tvrz z počátku 14. stol. byla v 16. stol. přestavěna na trojkřídlý renesanční zámek a r. 1875 upravena na čtyřkřídlý novorenesanční (viz samostatné heslo). Městem, které má dnes asi 2000 obyvatel, prochází silnice I/32 od dálnice D11 u Libice nad Cidlinou do Jičína a je tu též nádraží na trati 061 Nymburk-Jičín. Samotným městem nevede žádná turisticky značená stezka.
Vstup k zámku a do zámeckého parku s rybníkem se nachází v jižní části Hilmarova náměstí.
12.9. 2016

historie

Ves s tvrzí se poprvé připomíná v roce 1322. Původním majitelem vodní tvrze byl Petr Kopidlanský. Roku 1508 byla tvrz vypálena Pražany za činy pana Jiříka Kopidlanského z Kopidlna. Na počátku 16. století koupil městečko Václav Haugvic z Biskupic. Ten přebudoval tvrz na renesanční zámek. Roku 1616 získal Kopidlno Jan Rudolf Trčka, který zámek dostavěl a v roce 1624 se stal jeho majitelem Albrecht z Valdštejna. Roku 1638 přechází kopidlnské

Jiří Špaček (zdroj: webové stránky města Kopidlno a T.Koutek: Nejkrásnější české rybníky, nakl. Brána 2008), 12.9. 2016

přírodní scenerie
     Jičín  (JC)