Hrady.cz
Budova bývalé radnice byla vystavěna r. 1875. Byla opravována v letech 1921, 1929 a 1969. V r. 1929 byl do štítu umístěn znak města Kopidlna. Nyní v budově sídlí knihovna a kino, v přízemí pak restaurace a obchod. Městský úřad přestěhován do menší budovy v sousedství.
Kopidlno - stará radnice
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Kopidlno je prvně zmiňováno r. 1322 jako ves, která byla r. 1514 povýšena na město. Zdejší vodní tvrz z počátku 14. stol. byla v 16. stol. přestavěna na trojkřídlý renesanční zámek a r. 1875 upravena na čtyřkřídlý novorenesanční (viz samostatné heslo). Městem, které má dnes asi 2000 obyvatel, prochází silnice I/32 od dálnice D11 u Libice nad Cidlinou do Jičína a je tu též nádraží na trati 061 Nymburk-Jičín. Samotným městem nevede žádná turisticky značená stezka.
Silnice I/32 prochází Hilmarovým náměstím po celé délce; budova bývalé radnice stojí v jeho severním rohu.
12.9. 2016

historie

Budova tzv. staré radnice by měla být spíše označována jako bývalá radnice, neboť příliš stará ve skutečnosti není. Byla vystavěna r. 1875 a stojí na místě někdejší sladovny. V roce 1921 byla radnice opravena. V roce 1929 jičínská spořitelna provedla opravu její fasády a při této příležitosti byl do štítu radnice umístěn znak města Kopidlna. V roce 1969 byla opět provedena oprava budovy staré radnice. V současné době se v přízemí budovy nachází

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Kopidlno), 7.9. 2016

Jičín  (JC)