Hrady.cz
Původní gotický kostel v tomto místě připomínán r. 1352, později několikrát přestavován. Nově postaven asi ve 2. pol. 16. stol. v pozdně gotickém slohu. Tento kostel vyhořel r. 1847. V letech 1853-1857 nově novogoticky přestavěn a zařízen. Nová stavba opravována v letech 1876 a 1910.
Katusice - kostel
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Obec Katusice, která je prvně připomínána r. 1352, leží západně od Mladé Boleslavi. V současnosti má přes 800 obyvatel, avšak včetně čtyř připojených místních částí. Na samotné Katusice připadá asi 650 obyvatel. Kříží se tu silnice II/259 z Dubé do Mladé Boleslavi a II/272 z Bělé pod Bezdězem do Českého Brodu. Katusice mají nádraží na regionální trati 064 ze Mšena do Mladé Boleslavi. Neprochází však jimi žádná turistická značka. Kostel Nanebevzetí Panny Marie tvoří dominantu návsi.
4.9. 2016

historie

Původní gotický kostel v tomto místě byl připomínán r. 1352. V průběhu dějin byl několikrát přestavován. Nově byl postaven asi ve druhé polovině 16. století v pozdně gotickém slohu. Tento kostel vyhořel r. 1847. V letech 1853-1857 byl nově novogoticky přestavěn a zařízen. Tato nová stavba byla opravována v letech 1876 a 1910. Jedná se o jednolodní obdélnou stavbu s pětiboce uzavřeným presbytářem a obdélnou sakristií po severní straně. Před

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978), 4.9. 2016

Mladá Boleslav  (MB)