Hrady.cz
Pozdně barokní evangelický kostel na hřbitově v Kovanci pochází z r. 1786. Opravován byl r. 1832 a zásadně rekonstruován po požáru z r. 1875. V r. 1876 byla přistavěna novorománská věž. Z r. 1875 pochází novorokoková oltářní stěna s kazatelnou uprostřed, doplněna r. 1913.
Kovanec - evangelický kostel
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Malá obec Kovanec, která nemá ani 150 obyvatel, je prvně doložena r. 1546. Leží západně od Mladé Boleslavi na vedlejší komunikaci spojující silnice II/272 v Niměřicích a II/259 v Sudoměři. Železniční spojení je pro obec bez praktického významu, neboť nejbližší zastávka Skalsko na regionální trati 064 ze Mšena do Mladé Boleslavi je vzdálena asi 3,5 km a provoz na této trati není příliš častý. Dominantu obce, kterou neprochází žádná turistická značka, tvoří evangelický kostel na jejím východním okraji.
2.9. 2016

historie

V pobělohorské době byla v českých zemích povolena jediná církev - katolická. Teprve v r. 1781 vydává císař Josef II. toleranční patent, který povoluje i víru evangelickou a v místech, kde se k evangelíkům hlásí alespoň sto rodin, mohly se stavět i evangelické, tedy toleranční kostely. Jako jeden z prvních byl v r. 1786 postaven toleranční kostel v Kovanci. Již z r. 1784 pochází zmínka o přilehlém hřbitově, ale ten je velmi pravděpodobně ještě

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a web ČCE), 2.9. 2016

Mladá Boleslav  (MB)