Hrady.cz
Hřbitovní kostel sv. Vavřince doložen r. 1352 s plebánií. V husitské době farnost zrušena a od té doby kostel filiální ve farnosti Bělá pod Bezdězem. Současná raně barokní podoba pochází z let 1697-1700. Další opravy kostela proběhly r. 1897 zásluhou Karla Dlouhého z Mladé Boleslavi.
Čistá - kostel sv. Vavřince
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Nejstarší zmínka o obci Čistá pochází již z r. 1143, není však jisté, zda se týká této Čisté. Nepochybná je zmínka z r. 1352, kdy tu již stál i gotický kostelík vybudovaný zřejmě ve 13. stol. Dnes má obec přes 700 obyvatel. V r. 1963 bylo od Čisté odděleno území tzv. Čisteckého Dolu, kterým prochází železniční trať 080 z Bakova nad Jizerou do Jedlové, a nádraží zde umístěné připadlo Bělé pod Bezdězem.
Obec Čistá je dostupná dvěma asi kilometrovými odbočkami z úseku silnice I/38 Jestřebí u České Lípy - Mladá Boleslav. Zmíněné nádraží Bělá pod Bezdězem je od obce vzdáleno asi 2 km. Čistou prochází červená turistická značka, která spojuje bělské nádraží se vsí Debř, která je městskou částí Mladé Boleslavi.
Kostel sv. Vavřince se nachází na hřbitově na jižním konci obce.
2.9. 2016

historie

První zmínku o zdejším hřbitovním kostele sv. Vavřince nacházíme v polovině 14. stol., kdy probíhal soupis papežských desátků. V té době zde byla také plebánie. V době husitských válek byla místní farnost zrušena a kostel přešel pod správu farnosti v Bělé pod Bezdězem. Současná raně barokní podoba kostela pochází z let 1697-1700. Nový kostel vznikl na místě staršího, tehdy poničeného menšího kostelíka, z něhož byla pravděpodobně použita část

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a stránky cs.wikipedia.org), 2.9. 2016

Mladá Boleslav  (MB)