Hrady.cz
Kostel v Sudoměři jako gotický prvně doložen r. 1354, nákladem hraběnky Markéty z Valdštejna přestavěn r. 1724 ve vrcholném baroku. Jednolodní stavba s obdélným presbytářem a sakristií. Zařízení vesměs barokní z doby přestavby. Od r. 1958 kulturní památka ČR.
Sudoměř - kostel
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Obec Sudoměř je prvně doložena r. 1348, ale je staršího založení. Dnes má jen necelou stovku obyvatel. Leží v sousedství silnice II/259 z Mladé Boleslavi do Dubé, z níž vede odbočka do neprůjezdného centra. To je jeden z důvodů, proč je místní náves typu okrouhlice mimořádně malebná a zachovalá. Sudoměř má také nádražíčko na regionální trati 064 ze Mšena do Mladé Boleslavi, to však leží v údolí Strenického potoka více než kilometr od obce. Pozoruhodnost na nádraží představuje malé železniční muzeum.
Na návsi kromě historických statků najdeme barokní kostel Narození Panny Marie, který v 18. století nahradil starší gotickou svatyni a v jeho sousedství malebnou dřevěnou zvonici.
2.9. 2016

historie

První zpráva o kostele v Sudoměři pochází z r. 1354, kdy k němu byl přidělen farář Kuneš. Jsou známi i jeho následovníci jmény Střízek, Jan z Hostouně, pak další Střízek a Havel ze Mšena. Gotická stavba byla r. 1724 nákladem hraběnky Markéty z Valdštejna přestavěna do současné vrcholně barokní podoby. Je to jednolodní obdélná stavba s pravúhlým presbytářem, k jehož jižní straně přiléhá obdélná sakristie. K jižní straně lodi pak přiléhá obdélná

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a informační panel na místě), 2.9. 2016

Mladá Boleslav  (MB)