Hrady.cz
Tvrz se připomíná r. 1276 jako léno olomouckých biskupů, tehdy se odtud psal Zášit z Kurovic. Razantně přestavěna Vrchlabskými v l. 1482-1565 a Jáchymem Zoubkem ze Zdětína v 2. pol. 16. stol. R. 1630 dostavěl Václav F. Eusebius Lobkovic druhé patro tvrze. Později užívána jako pivovar a bytový dům.
Tvrz Kurovice - pohled na tvrz (a vchod) od severu
Graficke pismenko Přímo v Kurovicích můžete objevit takovouhle krásnou stavbu.
(okres Kroměříž - zpustlá trojkřídlá goticko-renesanční tvrz, 6-8 km jihozápadně od Holešova)
14.11. 2002

Rekonstrukce
    V současnosti probíhá rekonstrukce spolufinancovaná z Evropského fondu pro rozvoj venkova . V době naší návštěvy panoval uvnitř tvrze čilí ruch. Zřejmě bude i brzy zpřístupněna pro veřejnost.
    Luděk Vláčil , 24.5. 2014

Historie tvrze v Kurovicích
    Tvrz se poprvé připomíná roku 1276, kdy byla lénem olomouckých biskupů. Tehdy se odtud psal Zášit z Kurovic, vladycký rod je v Kurovicích doložen již ve 2. polovině 13. století. Poslední dědičný vlastník Beneš Hus a jeho matka Gertruda prodali Kurovice roku 1339 olomouckému biskupovi Janovi. Kurovice byly poté manským statkem olomouckých biskupů, z nichž Jaroslav současně sloužil na Šternberku jako purkrabí. Ješek ze Šternberka se před rokem

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)