tvrz Žáky

nová tvrz
Tvrz postavená po roce 1602 Burianem Trčkou z Lípy. Později ztratila svou funkci. Od roku 1648 v majetku Walmerodů, v letech 1830 až 1924 patřila Auerspergům. Poté v majetku města Čáslav.
Žáky-nová tvrz
Graficke pismenko Ves byla původně v majetku sedleckého kláštera, v roce 1540 byla odprodána Řehořovi Borovskému z Borové. O šest let později statek přešel na Bernarda Žehušického z Nestajova. V roce 1571 se Žáky dostaly do držení Buriana Trčky z Lípy. Ten po roce 1602 vystavěl v obci tvrz. Po trčkovské konfiskaci získal Žáky Zikmund Kurz ze Senftenau, od něj je koupil Reinhard von Walmerode, připojil je k panství Habry a tvrz tak ztratila význam. Rod Walmerode statek vlastnil až do roku 1808. V letech 1830 až 1924 patřil objekt Auerspergům, od nich je pak koupilo město Čáslav.
Vlastislav Mareček,P.Vlček-Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, Libri 2001, Kolektiv autorů-Encyklopedie českých tvrzí, Argo 2005, 31.8. 2016

popis

Dnešní budova stojí uprostřed hospodářského dvora. Jedná se o velkou patrovou budovu nepravidelného půdorysu krytou valbovou střechou. Její současná podoba pochází z 19. století.
    Vlastislav Mareček,P. Vlček-Ilustrovaná enyklopedie českých zámků, Libri 2001, kolektiv autorů-Enyklopedie českých tvrzí-Argo 2005, 31.8. 2016

Kutná Hora  (KH)
    Žáky