Hrady.cz
Zámek postavil po pol. 17. stol. Jiří z Rogendorfu nebo jeho syn Karel Ludvík. Po smrti Karla Ludvíka z Rogendorfu v roce 1739 patřil jeho ženě Karolíně. Po její smrti se zámek stává farou a jako fara slouží zámek dodnes.
bývalý lovecký zámek, dnes fara ve Sloupu
Graficke pismenko Ves se poprvé připomíná v roce 1356 jako majetek Ješka Pátka ze Sloupu. Dalším majitelem byl kolem roku 1400 Jan Puška z Kunštátu, v polovině 15. století pak Půta ze Sovince. Následovali další majitelé, mj. i Pernštejnové, a od roku 1589 rod z Drnovic. Až v polovině 17. století, kdy ves získal Jiří z Rogendorfu, byl ve Sloupu vybudován barokní lovecký zámek. Po smrti jeho syna Karla Ludvíka z Rogendorfu v roce 1739 panství převzala jeho žena Karolína. Ta se do zámku v roce 1756 přestěhovala natrvalo a žila zde až do své smrti v roce 1759. Od roku 1755 část zámku sloužila jako byt faráře. Po smrti Karolíny byl zámek změněn na faru a tak je využíván dodnes.
Vlastislav Mareček, F.Musil, Neznámé zámky Moravy a Slezska,Šmíra-Print 2015, 30.8. 2016

popis

Zámek (č. p. 5), dnes fara, stojí v centru obce východně od poutního kostela na levém břehu místního potoka. Je to jednopatrová obdélníková barokní budova s vysokou valbovou střechou. Vstupní průčelí je obráceno k západu, fasáda je členěna kordonovou a podstřešní římsou a jednoduchými a dvojitými pilastry. Na východě a severu se k budově připojují bývalé hospodářské objekty.

Blansko  (BK)
    Sloup