Hrady.cz
Pozoruhodnou dřevěnou zvonici vedle kostela v Sudoměři postavil tesař Jan Wolf z dubového dřeva bez použití kovových hřebů r. 1616. Konstrukce je dosud původní, jen šindelová krytina byla vyměněna v letech 1933 a 1967. Dva ze tří historických zvonů byly zrekvírovány za 1. světové války.
Sudoměř - dřevěná zvonice
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Obec Sudoměř je prvně doložena r. 1348, ale je staršího založení. Dnes má jen necelou stovku obyvatel. Leží v sousedství silnice II/259 z Mladé Boleslavi do Dubé, z níž vede odbočka do neprůjezdného centra. To je jeden z důvodů, proč je místní náves typu okrouhlice mimořádně malebná a zachovalá. Sudoměř má také nádražíčko na regionální trati 064 ze Mšena do Mladé Boleslavi, to však leží v údolí Strenického potoka více než kilometr od obce. Pozoruhodnost na nádraží představuje malé železniční muzeum.
Na návsi kromě historických statků najdeme barokní kostel Narození Panny Marie, který na konci 18. století nahradil starší gotickou svatyni a v jeho sousedství malebnou dřevěnou zvonici.
30.8. 2016

historie

Na návsi v Sudoměři se nachází unikátní dřevěná zvonice z r. 1616. Stojí volně mimo ohrazený areál kostela se hřbitovem. Zvonici vybudoval tesařský mistr Jan Wolf z dubového dřeva zcela bez použití kovových hřebů. Vročení lze nalézt na podstřešní římse bedněného zvonového patra, což dokazuje, že stavba vznikla od počátku v této podobě a bedněné patro není mladším doplňkem. Původní šindelová střecha byla vyměněna r. 1933 a tehdy byly doplněna

Jiří Špaček (zdroj: Karel Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 1994 a informační panel na místě), 29.8. 2016

Mladá Boleslav  (MB)
    Sudoměř