Hrady.cz
Počernický rybník na Rokytce, rozlohou přes 17 ha největší v Praze, vyhlášen přírodní památkou r. 1988 jako významné hnízdiště ptactva s populací obojživelníků. Celkově rekonstruován v letech 2004-2006, na hrázi vycházková cesta nad zámeckým parkem.
Počernický rybník
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Počernický rybník leží na katastrálním území Dolní Počernice a v současné době je rozlohou přes 17 ha největším rybníkem na území hl. m. Prahy. Dolní Počernice, prvně připomínané r. 1323, se staly r. 1974 jeho městskou částí. Proto jsou dobře dopravně dostupné městskými autobusy a také vlakem, neboť je tu zastávka na rekonstruované železniční trati 011 z Prahy do Kolína, obsluhovaná ve špičkách každou půlhodinu. Městskou částí, v níž se nachází zámek, historický kostel Nanebevzetí Panny Marie (viz samostatná hesla) a obnovený pivovar, prochází žlutá turistická značka, která začíná na místním turistickém rozcestí na Českobrodské ulici, prochází po hrázi a kolem severního břehu Počernického rybníka, kde je zřízen autokemp, a končí na okraji Xaverovského háje.
28.8. 2016

historie

Počernický rybník byl údajně původně založen již koncem 15. stol., pak ale zřejmě zanikl a byl znovu zřízen přehrazením mělkého údolí v 1. polovině 19. stol., patrně před r. 1848. Byl původně napájen odděleně dvěma potoky, Rokytkou a Říčankou, které se dnes spojují do společného toku Rokytky již asi kilometr před rybníkem. Mělké břehy rybníka jsou lemovány rákosovými porosty, které přecházejí do porostů ostřic. Velmi cennou mokřadní olšinu ve

Jiří Špaček (s využitím informačních panelů na místě), 28.8. 2016

vodní plocha