Hrady.cz
Ocelodřevěná rozhledna na půdorysu čtverce o straně 7,5 m se tyčí do výše 26,5 m. Konstrukce je tvořena čtyřmi nosnými dřevěnými sloupy, středem prochází točité železné schodiště. Je zakončena vyhlídkovou plošinou ve výši 22 m přístupnou po 110 schodech. Volně přístupná od 1. srpna 2016.
Rozhledna Vrchbělá
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Bývalý vojenský prostor Vrchbělá přiléhá od severozápadu k městu Bělá pod Bezdězem. Je z města dostupný silnicí na Kuřívody, z níž za koupalištěm v údolí potoka Bělá odbočuje označená silnička k rozlehlému in-line parku. Na konci jeho oplocení stojí rozhledna. U přístupové komunikace je vybudováno parkoviště, vozovou cestou se však dá dojet až k samotné rozhledně. Ta má vlastní oplocení a je zpřístupňována ve shodné době jako in-line park. V blízkosti rozhledny prochází také červená turistická značka z Bělé pod Bezdězem na Bezděz, který tvoří výraznou dominantu okolní krajiny.
5.9. 2016

historie

Rozhledna Vrchbělá nedaleko Bělé pod Bezdězem je součástí volnočasového areálu, který vznikl na území bývalého vojenského prostoru Ralsko-Vrchbělá. Tento prostor, který vznikl r. 1949, nejprve využívala československá a po r. 1968 sovětská armáda. Během jejího působení zde vyrostlo velké ubytovací centrum pro vojáky a jejich rodiny a byl tu vybudován rozsáhlý tankodrom. Po odchodu sovětských vojsk r. 1991 začal celý volně přístupný areál

Jiří Špaček (s využitím různých webových stránek), 27.8. 2016

věž