Hrady.cz
Osadu založila v r. 1803 majitelka panství Kobylá, baronka Anna Marie ze Skal. Po skončení 2. světové války bylo německé obyvatelstvo vysídleno a do Annína přišli noví obyvatelé, kteří však byli v důsledku kolektivizace nuceni odlehlou ves opustit. Dodnes zůstaly jen ruiny domů a kaple sv. Josefa.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko Lokalita zaniklé osady Annín (něm. Annaberg) se nachází asi 2 km západně od obce Kobylá nad Vidnavkou (něm. Jungferndorf) v Olomouckém kraji v podhůří Jeseníků, asi 16 km severozápadně od okresního města Jeseník. Zbytky domů jsou roztroušeny kolem polní cesty a převážně ukryty v křoví. Z některých staveb se zachovaly i velké části zdí, ale většinou již jsou na místech jen hromady kamení. Nejtajemněji působí vstupy do zachovalých sklepů. Osada leží v podhůří Jeseníků v krásné poloopuštěné zvlněné krajině a působí velmi zajímavě. Za návštěvu jistě stojí také nedaleká přírodní památka Venušiny misky a zříceniny hradů Kaltenštejn nebo Frýdberk v dnešní Žulové.

historie

Osada Annín (něm. Annaberg) byla založena teprve roku 1803 majitelkou panství Kobylá, baronkou Annou Marií ze Skal rozenou Wimmersbergovou. Podle své zakladatelky ves získala také svůj název. Anna Marie ze Skal nechala rozparcelovat půdu tzv. horského dvora (Bergvorweck), na níž se usadili osadníci, kteří přišli z okolí Velkých Losin. K zemědělství si v novém prostředí museli přivydělávat i přadláctvím a nádenictvím. Své domy rozptýlili podél

Luděk Vláčil- zdroj:http://www.zanikleobcejesenicka.cz/index.php/annin-annaberg a další, 21.8. 2016

Jeseník  (JE)