Hrady.cz
Přírodní památku Hostivické rybníky, vyhlášenou r. 1996, tvoří trojice rybníků: Litovický, Kalý a Břevský s lesnatým okolím a břehy porostlými rákosinami. Představují významnou lokalitu pro hnízdění nebo tahovou zastávku vodního ptactva. Prochází kolem nich naučná stezka.
Litovický rybník
© Jiří Špaček, 08/2014
Graficke pismenko Přírodní památku Hostivické rybníky tvoří soustava tří rybníků napájených Litovickým potokem, navzájem propojených vodotečemi a částečně obklopených lesem. Všechny tři rybníky i někdejší ves Břve se nacházejí na katastrálním území Litovice. Bývalé samostatné vsi Litovice a Břve jsou nyní součástí města Hostivice.
Hostivice je městem od r. 1978, leží západně od Prahy na silnici II/606 a dnes má již přes 8 tisíc obyvatel. Přírodní památka Hostivické rybníky je snadno dostupná po stejnojmenné naučné stezce, která začíná v Litovické ulici v blízkosti zastávek pražských příměstských autobusů a měří necelé 3 km. Město Hostivice má také nádraží na železniční trati 120 z Prahy do Rakovníka.
5.9. 2016

historie

Přírodní památku Hostivické rybníky vyhlásil někdejší Okresní úřad Praha-západ r. 1996 na rozloze 113 ha k ochraně přírodních společenstev rybniční soustavy. Naučná stezka Hostivické rybníky začíná v Litovické ulici na severozápadním břehu Litovického rybníka. Ten je rozlohou 18 ha z trojice Hostivických rybníků největší a dosahuje hloubky až 5 m. Jeho původ spadá asi do 16. století, ale v 18. století zanikl a teprve ve 20. letech 20. století

Jiří Špaček (s využitím publikace Nejkrásnější české rybníky Tomáše Koutka, nakl. Brána 2008), 5.9. 2016

přírodní scenerie
     Praha-západ  (PZ)