Hrady.cz
Hřbitovní kaple sv. Rozálie v Tuchoměřicích je raně barokní stavba vybudovaná jezuity r. 1674. Vyniká iluzívním malovaným oltářem od jezuitského malíře Josefa Kramolína z r. 1768. Naposled byla opravena v červnu 2011.
Tuchoměřice - kaple sv. Rozálie
© Jiří Špaček, 08/2016
Graficke pismenko Tuchoměřice jsou rozlehlá obec v sousedství severozápadního okraje Prahy v mělkém údolí Únětického potoka, která má nyní přes tisíc obyvatel. Jsou snadno z Prahy dosažitelné autobusy příměstské dopravy. Mají sice také železniční zastávku na regionální trati 121 z Hostivice do Podlešína, která je však bez praktického významu. Na této trati je pouze sezónní víkendový provoz rekreačního charakteru se dvěma páry spojů denně. Obcí prochází vedlejší silnice mezi dálnicí D7 a silnicí II/240 u Statenic. Křižuje ji tu silnice vedoucí k severu do Lichocevsi a k jihu do pražských městských částí Přední Kopanina a Nebušice. Obcí vede též červená ...
18.8. 2016

historie

Hřbitovní kaple sv. Rozálie v Tuchoměřicích je raně barokní stavba vybudovaná jezuity v letech 1673-1674, sanktusová věžička však byla již r. 1676 vyměněna za novou. Stavba je obdélníková, členěná ornamentálními pásy a s polokruhem ukončenými okny na bočních fasádách. Na průčelí jsou nárožní pilastry, ornamentální pásy a portál s uchy a rovnou vylamovanou římsou; nad portálem se nachází nika v obdélníkovém rámu, v níž je umístěna kopie sochy

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982 a informace z vývěsky na místě), 18.8. 2016

Praha-západ  (PZ)
    Tuchoměřice