Hrady.cz
Zámek vybudovaný přestavbou z vodní tvrze z 15. stol. Od r. 1638 v majetku rodu Šliků. Nejprve upraven na trojkřídlou budovu s nádvořím a v 19. stol. Ervínem Šlikem nádvoří uzavřeno východním křídlem. Dnes školské zařízení. Okolo zámku rozsáhlý park.
Nad vchodem sluneční hodiny
© Luděk Pitter 08/2005
Graficke pismenko Zámek stojí při jihovýchodní straně náměstí na začátku rozsáhlého parku při hrázi zámeckého rybníka. Vstup do zámeckého parku je přímo z náměstí v Kopidlnu. Zámek z poloviny 16. stol. ve svém zdivu nejspíše zahrnuje již dříve zde stojící tvrz. Dnešní novorenesanční vzhled zámku je z posledních úprav provedených Ervínem Šlikem ve 2. polovině 19. stol. Jedná se o čtyřkřídlou, převážně dvoupatrovou budovu s uzavřeným nádvořím a přízemními do nádvoří obrácenými, dnes zasklenými pilířovými arkádami. Budova má valbovou střechou. Uprostřed střechy jižního křídla je malá vížka s cibulovitou bání. Průčelí jižního křídla se vstupním portálem zdobeným bosáží ...

historie

Ves s tvrzí je podle některých autorů připomínána již počátkem 14. stol., ale většina ostatních se shoduje, že vodní tvrz byla založena až v 15. stol. Jako původní majitel vodní tvrze je uváděn Petr Kopidlanský. Počátkem 16. stol. byla tvrz vypálena a v roce 1527 ji koupil Václav Haugvic z Biskupic. Ten zřejmě započal s přestavbou tvrze na pohodlnější zámecké sídlo. Přestavba nejspíše byla dokončena až po jeho smrti. Dokončení stavby se

L.P. z více materiálů, 30.1. 2006

pověsti

Bratři Kopidlanští – Jan, Jiří a Zikmund – lnuli k sobě od mládí vroucí, upřímnou láskou. Proto tím tíže nesli, když se prostřední z nich – Jiří – rozloučil s Kopidlnem a odebral se do Budína, kam ho povolal strýc, žijící při dvoře krále Vladislava II. V Uhrách bil se mladý Kopidlanský statečně s Turky a získal si záhy oblibu všech svých představených. Nicméně ani tehdy, kdy sklízel čest a slávu na válečném poli, nezapomínal svých bratrů a

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

tvrz přestavěná na zámek