Hrady.cz
Kostel je prvně zmiňován v r. 1334 již jako farní. V r. 1781 zničen požárem. Po skončení 2. světové války proběhly nepříliš vhodné úpravy. Od r. 1999 probíhá obnova areálu kostela, jehož součástí jsou i bývalý hřbitov, márnice a fara.
Kostel s márnicí.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Město Zruč nad Sázavou se nachází ve Středočeském kraji v okrese Kutná Hora nedaleko dálnice D1 severně od vodní nádrže Švihov. Město má mnoho památek. Nejvýraznější z nich je zdejší zámek se zahradou a pozůstatky opevnění bývalého hradu, k nimž patří i nedávno zrekonstruovaná tzv. kolowratská věž. Vedle zámku stojí starobylý gotický kostel Povýšení svatého Kříže s farou. Dalšími památkami města jsou například kaple svatého Josefa, pohřební kaple a kostnice. Za zmínku stojí také zručský dvůr přiléhající k zámecké zahradě nebo muzeum obuvi a muzeum panenek.

historie

Kdy zručský kostel vznikl, není známo. Lze předpokládat, že tomu bylo někdy v průběhu 13. století. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1334, kdy je již uváděn jako farní. Stejně jako město i kostel postihlo za dobu jeho existence mnoho pohrom, které zničily většinu původní stavby, z níž se dochovaly pouze části obvodového zdiva lodě a zřejmě i věže. Ta byla původně vyšší a tvořila významnou dominantu města. Z období gotiky se dochoval

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.rkfzruc.cz, http://varhany-zruc.cz a další, 6.7. 2016

Kutná Hora  (KH)