Hrady.cz
Novorománská kaple sv. Cyrila a Metoděje v Podolí byla postavena r. 1912 a 14. července téhož roku vysvěcena. Je čtvercového půdorysu, polygonálně uzavřená se stupňovitým štítem a zvoničkou na střeše. V ní je zvon o hmotnosti 66 kg, vysvěcený r. 1921. Kaple byla nově vysvěcena r. 2000.
Kaple Podolí
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Vesnice Podolí se stovkou obyvatel je místní částí města Mnichovo Hradiště, od něhož leží asi 3 km severovýchodně. Prochází jí silnice III. třídy z Mnichova Hradiště do Mohelnice nad Jizerou na silnici II/277, po níž je také vedena cyklotrasa Greenway Jizera. Turistické značení ve vsi není. Nejbližší nádraží je v Mnichově Hradišti na trati 070 spojující Prahu s Turnovem.
28.6. 2016

historie

Na vyvýšeném prostranství nad silnicí u školního objektu se nachází stavba novorománské kaple sv. Cyrila a Metoděje. Byla postavena r. 1912 a 14. července téhož roku vysvěcena. Je čtvercového půdorysu, polygonálně uzavřená se stupňovitým štítem a zvoničkou na střeše. Zvon o hmotnosti 66 kg byl vysvěcen dne 7. srpna 1921. V kapli se nachází dřevěný oltářík s patriarším křížem a obrazy obou světců, jimž je zasvěcena. K obnovení zasvěcení kaple

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 3, Academia 1980 a informace z vývěsky na místě), 28.6. 2016

Mladá Boleslav  (MB)
    Podolí