Hrady.cz
Na místě dnešního kostela postaveného koncem 15. st. stál románský kostel již roku 1240. Z konce 15. stol. pochází i kostelní opevnění s baštami, střílnami a velkou hradební věží. Unikátem jsou čtyři původní zvony.
areál kostela s opevněním od východu
© Jan P. Štěpánek 07/2015
Graficke pismenko Velká Bíteš se nachází ve východní části Českomoravské vrchoviny, 30 km severozápadně od Brna. Dostupná je z dálnice D1, exit 162. Od dálničního výjezdu je vzdálená asi 2 km. Městem prochází silnice č. I/37 do Žďáru nad Sázavou. Nejbližší železniční zastávky jsou Vlkov, nebo Osová Bitýška, obě na železniční trati č. 250, Brno – Žďár nad Sázavou.
Opevněný kostel sv. Jana Křtitele leží severně od náměstí.

historie

První zmínka o kostele je z roku 1240, opevnění se datuje v desetiletích po roce 1408, kdy byla Bíteš povýšena na město. Funkci opevněného prostoru začala kostelní tvrz plnit v době kolem přelomu 15. a 16. století. Původně šlo o nevelkou románskou stavbu, která byla poprvé přestavována na sklonku 15. století. Kromě stavby vlastního chrámu bylo budováno též samostatné kostelní opevnění, takže nakonec vznikla unikátní fortifikační sakrální

8.6. 2004

popis

Z původního románského kostela zbylo pouze obvodní zdivo lodi. Při stavbě nového gotického kostela bylo vybudováno i samostatné kostelní opevnění, takže nakonec vznikla unikátní fortifikační sakrální architektura. Komplex kostelní tvrze je ojedinělou stavební památkou. Hradby vytvářejí kolem kostela nepravidelnou elipsu s pěti baštami se střílnami. Původní hradby byly sedm metrů vysoké a jeden a půl metru široké. Jediný vstup do tohoto

Pavel Vítek - zdroj - Jaromír Kotík, Pohledy do dějin města Velké Bíteše, 25.6. 2007

Žďár nad Sázavou  (ZR)