Hrady.cz
Kostel původně z 13. stol., dnešní gotický z počátku 15. stol., z původní stavby dochován presbytář, při opravě r. 1809 kostel prodloužen. V letech 1695-1698 k severní zdi přistavěn boží hrob podle jeruzalémského vzoru. V rohu hřbitova dřevěná zvonice z r. 1893, kopie starší stavby.
Drahoraz - kostel
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Ves Drahoraz je prvně zmiňována r. 1294 v majetku Aldíka z Drahoraze, za nějž nebo jeho nástupců tu byla vybudována tvrz a v jejím sousedství kostel jako součást fortifikačního celku. Dnešní ves má jen kolem 80 obyvatel a je místní částí města Kopidlno, od něhož leží asi 4 km severně. Prochází jí silnice III. třídy, která odbočuje ze silnice I/32 ve vsi Pševes. Pševes je také nejbližší železniční zastávka na trati 061 z Nymburka do Jičína, vzdálená asi 2 km jihovýchodně. Drahoraz leží mimo síť turistických značek.
Kostel sv. Petra a Pavla se nachází na hřbitově v jižní části vsi při procházející silnici.
14.9. 2016

historie

Starobylý kostel sv. Petra a Pavla v Drahorazi pochází pravděpodobně již ze 13. stol. a původně stál v sousedství tvrze. To dokládá nepatrná terénní vlna připomínající někdejší val kolem příkopu obklopujícího kostel. Na východní straně stopy opevnění zanikly stavbou silnice a budov hospodářského dvora. Tvrz zanikla patrně v polovině 15. stol. po připojení vsi k panství Kopidlno. Dnešní gotická stavba kostela vznikla počátkem 15. stol. Z

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1, Academia 1977 a K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, nakl. Libri 1994), 14.9. 2016

Jičín  (JC)
    Drahoraz