Hrady.cz
Farní kostel Nejsvětější Trojice ve své nynější goticko-renesanční podobě postaven v letech 1610-1612. Po požáru r. 1819 novogoticky opraven r. 1836, kdy také vznikla na západě nová dvoupatrová hranolová věž. Již předtím r. 1824 byla ve východní ose přistavěna novogotická knížecí hrobka Rohanů.
Kostel Loukov
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko První písemné zmínky o obci s centrem nad pravým břehem Jizery pocházejí z r. 1352, ale již kolem r. 1200 vznikla u řeky slovanská osada zvaná Lúka. Toto původní pojmenování vzešlo od okolní rozlehlé luční krajiny, později bylo změněno na Loukov. Loukov se nachází asi 8 km severovýchodně od Mnichova Hradiště a prochází jím silnice III. třídy ze Svijan do Březiny na silnici II/610. Nádraží Loukov u Mnichova Hradiště na trati 070 od obce odděluje dálnice D10 a leží asi 2,5 km východně. Dominantu obce tvoří goticko-renesanční kostel Nejsvětější Trojice, kolem něhož prochází dálková cyklotrasa Greenway Jizera, sledující přibližně tok řeky, a také zelená turistická značka z Mnichova Hradiště na nádraží Březina nad Jizerou, která tam navazuje na modrou a žlutou do oblasti Drábských světniček.
27.6. 2016

historie

Loukov byl původně církevním zbožím v majetku johanitů z Českého Dubu a později cisterciáků. Kolem r. 1344 byl ve vsi postaven kostel s farou. Loukov byl totiž osadou zámožnou, přestože tu nikdy nebylo panské sídlo. Po husitských válkách se stal majetkem královským a dostali ho do zástavy Valdštejnové. Po r. 1528 přešel do majetku Vartemberků a později Schliků, po r. 1621 se vrátil Valdštejnům a r. 1820 se stal součástí panství knížat Rohanů,

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2, Academia 1978 a informace obce Loukov a farnosti), 27.6. 2016

Mladá Boleslav  (MB)
    Loukov