Hrady.cz
Barokní farní kostel sv. Jakuba Staršího postaven na místě bývalého gotického z 2. poloviny 14. stol., který r. 1677 vyhořel. Byla dokončena v r. 1705 a je dílem stavitele Filipa Spannbruckera. V letech 1850–1852 upravován vnitřek kostela, další úpravy proběhly v letech 1885 a 1915.
Kopidlno - kostel sv. Jakuba
© Jiří Špaček, 06/2016
Graficke pismenko Kopidlno je prvně zmiňováno r. 1322 jako ves, která byla r. 1514 povýšena na město. Zdejší vodní tvrz z počátku 14. stol. byla v 16. stol. přestavěna na trojkřídlý renesanční zámek a r. 1875 upravena na čtyřkřídlý novorenesanční (viz samostatné heslo). Městem, které má dnes asi 2000 obyvatel, prochází silnice I/32 od dálnice D11 u Libice nad Cidlinou do Jičína a je tu též nádraží na trati 061 Nymburk-Jičín. Samotným městem nevede žádná turisticky značená stezka.
22.6. 2016

historie

Farní kostel sv. Jakuba Staršího nebo též Většího se nachází ve svahu v blízkosti Hilmarova náměstí na nároží ulic Hilmarovy a Vackovy. Stavba vznikla na místě bývalého gotického kostela z 2. poloviny 14. století, který r. 1677 vyhořel. Byla dokončena v r. 1705 a je pravděpodobně dílem stavitele Filipa Spannbruckera, nepochybně ovlivněným tvorbou Jana Blažeje Santiniho Aichla. Barokní stavba byla postavena na náklady hraběte Františka Josefa

Jiří Špaček (s využitím webových stránek města Kopidlno a místní farnosti), 30.6. 2016

Jičín  (JC)