Hrady.cz
Kaple postavena v l. 1716-1717. Zděná barokní sakrální stavba. Nároží zdobena pilastry s jónskými hlavicemi. Jehlancová střecha zakončená osmibokou věžičkou. Okolo kaple čtyři podstavce. Sochy andělů ze dvou jsou uloženy v Národní galerii. Na dalších dvou byly kamenné lebky, byly odcizeny.
Kaple sv. Simeon (Šimona) Stylity
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Ves Čihadla je částí obce Stará Lysá. Nachází se 8 km severozápadně od Lysé nad Labem, 12 km severovýchodně od Staré Boleslavi a 7 km jihozápadně od Benátek nad Jizerou. Kapli sv. Simeona (Šimona) najdeme u silnice, kde odbočuje alej k zámečku Bon Repos.
Pavel Vitek, 31.5. 2016

historie

Kapli nechal postavit v letech 1716-1717 hrabě František Antonín Špork a zasvětil ji v Čechách ne příliš obvyklému světci, starokřesťanskému asketovi Simeonu na sloupu. Na dvou masivních podstavcích před fasádou kaple byly umístěny dvě velké lebky z r. 1723, z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Ty nechal hrabě Špork obrátit směrem k brandýskému zámku. Prý tak umělecky ztvárnil svou zlobu nad tím, že císař Karel VI. odmítl jeho pozvání k návštěvě.
    Pavel Vítek – zdroj: POCHE Emanuel, Umělecké památky Čech, 1. vydání Sv. 1. Praha: Academia, 1977, 31.5. 2016
    Stylita neboli sloupovník byl v byzantské říši křesťanský poustevník, který žil asketickým životem. Nikoliv na poušti, ale na vysokém sloupu, a to často mnoho let. Věnoval se modlitbám a rozjímání, případně kázal poutníkům. Jejich sloupy stávaly na odlehlých, ale i frekventovaných místech, například u obchodních cest. Tato forma asketického života byla poměrně velmi populární do počátku ikonoklasmu a opět po ukončení bojů o uctívání obrazů v 10.

popis

Kaple zasvěcená sv. Simeonovi (Šimonovi) Stylitovi je zděná barokní sakrální stavba. Nároží jsou zdobena pilastry s jónskými hlavicemi. Všechny čtyři stěny kaple jsou členěny shodným, půlkruhově zakončeným výklenkem. Na východní straně se nachází vstup do kaple. Na jižní straně bylo do výklenku umístěno okno. Kaple je kryta nízkou jehlancovou střechou zakončenou osmibokou věžičkou s kupolovitou stříškou. Okolo kaple jsou čtyři podstavce, z nichž

Nymburk  (NB)
    Čihadla