Hrady.cz
Název Salabka nese trojská viniční usedlost barokního původu a také přilehlá vinice, která je doložena od 13. stol. a po obnovení ve 2. pol. 20. stol. rozlohou 4,5 ha nyní největší v Praze. Stejný název nese ještě blízká přírodní památka stepního charakteru s vřesovištěm.
Salabka-celkový pohled
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Viniční usedlost Salabka barokního původu se nachází v Troji poblíž severovýchodního okraje areálu zoologické zahrady na křižovatce ulic Jiřího Jandy a K Bohnicím. Nad usedlostí se rozkládá stejnojmenná vinice a východně od ní přírodní památka. Usedlost je pro veřejnost přístupná, pokud využije služeb restaurantu nebo možnosti ubytování. Nejbližší zastávka městských autobusů se nazývá Botanická zahrada Troja, je vzdálena asi 100 m, je na znamení a je obsluhována jednou za půl hodiny. Asi o 200 m dále je freventovanější zastávka autobusů Zoologická zahrada.
27.5. 2016

historie

Salabka je historická viniční trať v Troji. Skládala se původně ze čtyř vinic. První zmínku o trojské vinici najdeme v archivech Jiřského kláštera na Pražském hradě. Víno pro české krále se zde tehdy pěstovalo po generace. Zmínky o existenci vinice pocházejí z let 1224-1233. V 16. a 18. století se mezi jejími majiteli poprvé objevuje jméno Salaba, nicméně teprve od 18. století nese jméno po svém majiteli Janu Kašparu Salabovi. Později byla

Jiří Špaček (s využitím webových stránek wikipedie a usedlosti Salabka), 26.5. 2016

přírodní scenerie