Hrady.cz
Rodný domek Vítězslava Hálka zakoupili členové Čtenářsko-zábavního spolku Hálek z Prahy roku 1900. V 60. letech 20. století prošel dům stavebními úpravami. Od r. 1972 zde sídlí pobočka Městské knihovny v Odoleně Vodě a pořádá tu výstavy a kulturní akce.
Rodný domek Vítězslava Hálka v Dolínku
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Dolínek je v současné době místní částí města Odolena Voda a leží jihovýchodně od něj. Odolena Voda se nachází 15 km severně od Prahy, 7,5 km východně od Kralup nad Vltavou a 8 km jihozápadně od Neratovic Rodný domek Vítězslava Hálka najdeme v centru vsi při silnici vedoucí do Panenských Břežan.

historie

Vítězslav Hálek, vlastním jménem Vincenc Hálek, se narodil 5. dubna 1835 právě v Dolínku. Zemřel poměrně v mladém věku 8. října 1874 ve 39 letech na zánět pohrudnice. Pohřben je na Vyšehradě mezi „otci zakladateli“ české literatury. Vedle Jana Nerudy byl nejvýraznějším představitelem dužiny Májovců. Podobně jako Neruda byl nejen básníkem, ale také prozaikem, dramatikem, literárním kritikem a publicistou. Pracoval jako redaktor Národních listů.

Pavel Vitek, 25.5. 2016

popis

V roce 1900 rodný domek Vítězslava Hálka zakoupili členové Čtenářsko-zábavního spolku Hálek z Prahy. V jejich majetku zůstal až do nedobrovolného zániku spolku v roce 1951. Pamětní deska na čelním štítu domu byla odhalena 29. června 1878. Na počátku 60. let minulého století prošel Hálkův dům stavebními úpravami, po jejichž dokončení byl 10. listopadu 1963 slavnostně otevřen Památník Vítězslava Hálka. Od 31. prosince 1972 našla v domku své místo

pomník, památník
     Praha-východ  (PH)